מעשה ברבי עקיבא ורבי אלעזר ורבי אליעזר ורבי ששון ורבי שמחה ורבי יוסף בעל הנס ורבי שמעון בעלה של רינה ורבי יהושע ורבי בוריס שהיו מסובין בבני ברק בשלהי ימי אלול (שקשים הם מימי אלול) ועסקו בשאלת הלכות חגיגת ראש השנה.
אמר רבי עקיבא: "כל שלא אכל בראש השנה תפוח בדבש, לא יצא ידי חובתו"
שאל רבי אלעזר: "תפוח בדבש – על שום מה?"
אמר רבי אליעזר: "תפוח בדבש על שום? זהו רעיון מקורי! אם כי טעם השום לא בהכרח מתחבר לטעמו של התפוח, שלא לומר – לטעמו של הדבש."
הסתכלו כל הרבנים בתמיהה על רבי אלעזר שכנראה לא היה ממש מרוכז בנושא הדיון ורבי ששון הסביר: "מדובר בשאלה רטורית שנועדה לקדם דיון לימודי בסיבות לאכילת תפוח בדבש. אין פה שום שום ואף לא בצל!"
הנהנו הרבנים ורבי אליעזר החליט בליבו לשתוק (עד שיגיע תורו לדבר בפעם הבאה) כי יפה שתיקה לחכמים.
חזרו הרבנים לדיון ורבי שמחה אמר: "ידוע לכולם כי מנהג אכילת תפוח בדבש נועד להבטיח שהשנה תהיה מתוקה"
הוסיף רבי יוסף בעל הנס: "מרבותיי למדתי כי למרות שהתפוח מתוק מטבעו, נוהגים להוסיף לו דבש בגלל שלעיתים מורגשת גם חמיצותו של התפוח (ובייחוד בתפוחים ירוקים) ואיננו רוצים שנה חמוצה חס וחלילה"
אמר רבי שמעון בעלה של רינה: "אכן בתפוחים קיימת גם חמיצות ונשאלת השאלה מדוע לא אוכלים רק את הדבש – שהוא מתוק כולו – ללא התפוח, בכדי להבטיח את מתיקותה של השנה. בדיוק אתמול שאלתי את רינה אשתי בנושא זה והיא ענתה שהטעם לכך הוא מחירו היקר של הדבש יחסית למחירם של התפוחים"
אמר רבי יהושע: "אין כחוכמתן של נשות ישראל הכשרות הצנועות והחכמות. אמנם תפוחים יקרים הם, אבל הדבש יקר מהם ושווה את משקלו בדבש!"
אמר רבי בוריס: "אמנם צודקת הרבנית הנכבדה באומרה שמחירי הדבש גבוהים הם ממחירי התפוחים, אבל הרי ניתן לאכול רק כפית דבש ללא התפוח ולצאת ידי חובתנו בשנה מתוקה ובמחיר אפילו זול יותר מכיוון שנרכוש רק דבש ולא תפוחים!"
תהו החכמים האם צודק רבי בוריס בדבריו ורבי שמעון תהה האם הוא אמור להיעלב בשם אשתו או להיות גאה בה על צדקתה ונכבדותה.
אמר רבי עקיבא: "בוודאי יש טעם לאכילת התפוח בדבש, שהלא מנהג הוא מימים ימימה! בטוח אני כי אם ניעזר במקורות נוכל למצוא את הטעם לכך."
התקשר רבי אליעזר לחברת מקורות אך הקו היה תפוס.
בינתיים חיפש רבי אלעזר (שהיה נחוש לשפר את תדמיתו ברשומה זאת) את נושא התפוחים בגוגל וקרא: "מצאתי! חכמי הגויים האמריקאים שנו: An apple a day keeps the doctor away. והמשמעות בעברית היא שתפוחים הם בריאים מאוד. אנו אוכלים תפוחים בדבש כדי שהשנה לא תהיה רק מתוקה אלא גם בריאה!"
שמחו הרבנים למשמע התשובה, אבל רבי ששון הקשה: "מדוע אנו נזקקים לחכמי הגויים בנושא זה?"
מיהר להסביר רבי שמחה: "הטעם לכך ברור: תפוחים לא גדלו בר בארץ ישראל בימי אבותינו ועל כן נזקקו הם לחכמי הגויים כדי להכיר בסגולות הבריאותיות של התפוחים! (וגם בימינו מייבאים לארץ לא מעט תפוחים...)"
מיהר להסביר רבי שמחה: "הטעם לכך ברור: תפוחים לא גדלו בר בארץ ישראל בימי אבותינו ועל כן נזקקו הם לחכמי הגויים כדי להכיר בסגולות הבריאותיות של התפוחים! (וגם בימינו מייבאים לארץ לא מעט תפוחים...)"
אמר רבי יוסף בעל הנס: "כל זאת טוב ויפה, אך קושיה אחרת עולה במוחי: אם התפוחים מרחיקים את הרופאים (כמאמר חכמי הגויים), כיצד יאכלו הרופאים תפוח בדבש וייצאו ידי חובתם?"
הרהרו החכמים בשאלה דקות מספר ולבסוף הציע רבי שמעון בעלה של רינה: "הרופאים יכולים לאכול דבש בלבד, כי בריאים הם בהגדרה"
הסכים רבי יהושע והוסיף: "מי שמע על רופא חולה?"
הסכים רבי יהושע והוסיף: "מי שמע על רופא חולה?"
סיכם רבי בוריס ואמר: "שנה טובה, מתוקה ובריאה לכל קוראי (וכותבי) הבלוג!"
לחצו את ידו כל החכמים ונפנו לאכול תפוח בדבש.
מוסר השכל: אין כמו מנהגים בריאים ומתוקים
שבת שלום ושנה טובה!
והרשומה המומלצת היא – טיול אוכל בנופי רומניה – בבלוג של מנורה
התמונה באדיבות pixabay