בקיצור: האם הצליחה ש"ס לשפר את מעמדם של המזרחיים בישראל? סרט על הקמת ש"ס? $$$ [4495]
אל רשימת התגיות המסודרת ( <- קליק על)
אל רשימת הפוסטים המסודרת בבלוג שלי ( <- קליק על)
אל רשימת הנושאים שלי ( <- קליק על)
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.
הסרט "הבלתי רשמיים" הוא סרט מצוין. הסרט "הבלתי רשמיים" עוסק בפרשה הסטורית מהעבר הקרוב, הקמתה של ש"ס, ובתור שכזה הוא סרט גרוע מאוד. אתם מוזמנים ללכת ולצפות בסרט הזה, וליהנות ממנו כסרט פעולה, אבל לזכור שיש מעט מאוד קשר בין הסיפור שבסרט, לבין מה שהתרחש באמת. אתם יכולים בהחלט ליהנות מהסרט, כמו שאתם נהנים מהסרט "E.T.", בלי לחשוב שהסרט מתאר אירוע שהתרחש במציאות, או אירוע שיכול היה להתרחש.
איך קמה ש"ס?
נתחיל בסיפור האמיתי (עד כמה שאני יודע) של הקמת ש"ס. אני מעתיק את הדברים מפוסט קודם שלי מתאריך 17.12.2012:
תחילתה של ש"ס בסיפור קטן, אולי שולי ואולי לא. הרב נסים זאב יש לו בת, והוא רצה לרשום אותה ללימודים בסמינר של חרדים אשכנזיים. שם סירבו לקבלה ואמרו לו: למדה שמונה שנים, מספיק. שתשב בבית ותלמד לבשל, לכבס, לתפור, לטפל בילדים - להיות עקרת בית. הוא כעס. הוא החליט להקים סמינר חרדי לבנות ספרדיות. הוא אסף כסף והלך לעיריית ירושלים. הוא ביקש תמיכה מהעירייה. הפקיד, שאליו פנה, צחק לו בפנים: כסף מקבל רק מי שיש לו כוח פוליטי. לך אין שום כוח פוליטי. אף אחד לא עומד מאחוריך. אז הוא הלך והקים רשימה שרצה בבחירות בשנת 1983 לעיריית ירושלים, "התאחדות הספרדים שומרי תורה", ש"ס, רשימה חרדית ספרדית. הרשימה זכתה לשלושה מנדטים במועצת העיר.
ההצלחה עוררה התלהבות ואז, בשנת 1984, עלה הרעיון לרוץ גם לכנסת. עד אז החרדים המזרחיים היו מיוצגים ע"י "אגודת ישראל", מפלגה חרדית אשכנזית, שנתנה תמיד מקום אחד לספרדי אחד, כסמל, ח"כ שלא היה לו כל מעמד במפלגה וב"מועצת גדולי התורה", שמורכבת כולה מרבנים חרדיים אשכנזיים בלבד. נסים זאב וחבריו פנו לרב יצחק פרץ, הרב של רעננה, שהיה דמות פופולרית, גם מחוץ לציבור החרדי – שיעמוד בראשם. הרב פרץ הסכים. הרב עובדיה וחבריו הרבנים הספרדים החרדיים – התנגדו. הרב עובדיה הסביר שכל הרשימות העדתיות שהופיעו עד אז – נכשלו, בשלב הבחירות, או אחרי קדנציה אחת. המרד בחרדים האשכנזיים יגרום רק לכך שגם מעט הכסף שהם נותנים לנו – לא יתנו. אבל הרב ש"ך, שהיה מסוכסך עם מועצת גדולי התורה, דווקא עודד אותם.
הרשימה זכתה להצלחה, ואז הרב עובדיה נכנס לתמונה, והפך אותה, בעזרתו של אריה דרעי, לגוף שנשמע לו לחלוטין, ולא לרב ש"ך. הרב פרץ, המנהיג, מצא את עצמו בחוץ, עבר ל"אגודת ישראל" ולבסוף התפטר מהכנסת, וחזר לרעננה.
יעקב כהן
זה הסיפור האמיתי. אלירן מלכה, שהחליט לעשות סרט על הפרשה המרתקת ההיא, עשה תחקיר חלקי מאוד, ובנה סיפור שרובו פרי דמיונו. הוא מצא יהודי ספרדי בשם יעקב כהן, שמילא תפקיד שולי בסיפור, והפך אותו לגיבור של הסרט. יעקב כהן שבסרט מחליט לפעול, אחרי שבתו המוצלחת סולקה מן הסמינר שבו למדה. בסיפור האמיתי, הטריגר להקמת ש"ס היה הסירוב לקבל את בתו של נסים זאב לסמינר. הבעיה שהכאיבה לספרדים לא היתה שהבנות סולקו מהסמינרים, אלא שמראש הן לא התקבלו ללימודים בהן, תופעה שחזרה שוב ושוב, גם אחרי הקמת ש"ס.
בסרט יש סצינה שבה יעקב כהן משכנע את מר"ן, כלומר הרב עובדיה, לתת את הסכמתו להקמת ש"ס. מר"ן מסרב, כהן מספר לו סיפור על חולצה כחולה – ומשכנע אותו. במציאות, כאמור לעיל, הרב עובדיה התנגד, ורק אחרי הצלחת ש"ס בבחירות, הוא השתלט עליה. עד היום כולם משוכנעים שהרב עובדיה הוא שהחליט והקים את ש"ס, מה שאיננו נכון. וגם לא הסצינה הזאת בסרט.
אגב, נסים זאב, שהיה חבר כנסת של ש"ס, ורק בהמשך ירדה קרנו בש"ס, מאיים לתבוע לדין את יוצרי הסרט ואף לדרוש את הפסקת הקרנתו. אינני יודע אם סילוף ההסטוריה הוא פשע, שניתן לתבוע לדין את מי שעושה זאת?
המהפכה של ש"ס
הסרט מתאר יפה את מצבם של הספרדים, שכל המפלגות, אגודת ישראל, המפד"ל, הליכוד, ואפילו מפלגת העבודה, זילזלו בהם באופן מחפיר. כל מפלגה לקחה מישהו מזרחי, שמה אותו ברשימה לכנסת כדי להתהדר בו, אבל בפועל לא היה לו שום מעמד במפלגה. "כל התקציבים הולכים לאשכנזים!" צועק בסרט יעקב כהן, וזה לא היה רחוק מהאמת. למזרחיים לא היה כוח פוליטי, ולכן לא התייחסו אליהם. אברהם שפירא, יוסף בורג, יצחק שמיר ואהוד ברק, כל מנהיגי המפלגות - דיברו אל המזרחיים, התחנפו אליהם, ובפועל מיעטו מאוד לדאוג לאינטרסים שלהם. הסמינרים לא קיבלו את הבנות הספרדיות והישיבות לא קיבלו את הבנים הספרדים ללימודים. לכן היה מקום להקים תנועה שתילחם על זכויותיהם של הספרדים ונגד קיפוחם. במיוחד היה מקום להקים מפלגה שתדאג לפריפריה, לעיירות הפיתוח ולשכונות העוני.
ש"ס קמה ואף זכתה להצלחה מפתיעה. בשיא היא הגיעה אפילו ל-17 מנדטים בכנסת. אבל האם מצבם של המזרחיים השתפר מאז? כמה וכמה מזרחיים אכן זכו למשרות טובות ומשכורות נאות. אבל האם מצבם של כלל המזרחיים השתפר? הסמינרים עדיין מסרבים לקבל בנות ספרדיות. הישיבות עדיין מקבלות מעט תלמידים ספרדים, בעיקר בפרוטקציה של מנהיגים מזרחיים. האם חל שיפור רציני במצבן של עיירות הפיתוח ושל שכונות העוני? הסצינה החשובה בסרט מספרת על יעקב כהן, שבא לישיבה עם חולצה כחולה, ואז הסבירו לו: "ספאסט נישט" (לא מתאים), וצריך לבוא בחולצה לבנה. האם היום אפשר לבוא לישיבה בחולצה כחולה?
אם אותי תשאלו, ש"ס, לא רק שלא הקטינה את השליטה של החרדים האשכנזים במדינה – היא אפילו הגדילה אותה. התקציבים שהולכים למוסדות של החרדים האשכנזים רק גדלו, והיכולת של החרדים האשכנזים לעשות מהלך כל כך בלתי סביר, כמו ביטול מיתווה הכותל, היא ההוכחה לכך שהם חזקים יותר מאז. אברהם שפירא לא היה מעיז לדרוש את ביטול מיתווה הכותל אחרי שהושג בהסכמת החרדים - והם חזקים היום יותר, משום שש"ס הולכת איתם.

הסרט
כאמור הסרט "הבלתי רשמיים" הוא סרט פעולה מצוין. זהו סרט מרתק, וברגעים מסוימים, גם מרגש. הסרט מציג באופן משכנע את הזילזול המרגיז של החרדים האשכנזים בחרדים הספרדים. הסרט מתאר חבורה של אנשים פשוטים, שמחליטים שאי אפשר עוד להמשיך ככה, והם מתגייסים לפעולה, האנשים הטובים נגד המימסד המרושע – ומצליחים, על אף כל המכשולים, ולמרות שכולם אומרים להם שאין להם שום סיכוי. זה פורמאט שראינו בעבר בכמה סרטי פעולה מרגשים. התסריט והבימוי של אלירן מלכה – מעולים. המשחק של יואב לוי ויעקב כהן (השחקן), כחבריו של הגיבור למאבק שהוא מעורר, גולן אזולאי כרב טולדנו, הרב שמשתלט על ש"ס, שיפי אלוני כיהודית, אחותו של הגיבור וצחי גראד, כמוזס האשכנזי, הרשע האולטימטיבי – כולם נהדרים. כל הביקורות התפעלו ממשחקו של שולי ראנד בתפקיד יעקב כהן. אני דווקא לא התפעלתי ממנו, ולא האמנתי לו, אף לא לרגע.
לסיכום, לכו לראות, תיהנו, אבל תזכרו שהסיפור היפה הוא פרי דמיונו של אלירן מלכה, ולא מה שהיה באמת.
האם אני צודק? אל תסכימו אתי.
מה אתם חושבים? מה אתם מרגישים?
יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
המונה היומי: עד היום היו 830,472 כניסות לבלוג שלי, וזאת מאז שהתחלתי ב-22.2.2006
תגובות
אם בהמשך הקטע (הפוסט) הזה יש תגובות, קיראו גם אותן. כשאנשים מתווכחים אתי, עולות נקודות חשובות, שלא נכנסו למסמך המקורי שכתבתי.
אם הדברים שכתבתי פה מעוררים אצלכם מחשבות, והרי לשם כך אני כותב אותם, אנא, הגיבו לדברי בבלוג עצמו, ע"י קליק על "הוספת תגובה", כדי שאדע שקראתם וחשבתם עליהם.
אם התגובות שלכם מתייחסות לנקודה מסוימת במה שכתבתי, סמנו אותה בשדה "נושא" ע"י מספר בסוגריים מרובעים כפולים, לדוגמה [[1]], ואני אכניס את המספר הזה בתוך הטקסט שלי.
כיתבו תגובות. אל תהססו. אין צורך להיות בלוגר רשום. אין חובה לתת כתובת דוא"ל. כל אחד יכול לכתוב את שמו – ולהגיב (עד 500 מילים).
אם האותיות קטנות וקשה לכם לקרוא – לחצו על מקש ה-CTRL ביחד עם מקש התו "+" (פלוס), ואז האותיות יוגדלו.
תגיות
את רשימת התגיות מסודרת לפי מספר הפוסטים תוכל לראות אם תרדו למטה.
את רשימת התגיות מסודרת לפי סדר אלפאבתי, ניתן כאמור לראות בכתובת:
חיפוש מאמר, או נושא, בשדה "חפש בבלוג הזה", בפינה הימנית העליונה של החלון הזה.
את רשימת הנושאים בבלוג שלי וגם את הוראות השימוש, ניתן לראות בכתובת:
תגיות: עדות המזרח, ש"ס, קולנוע, ביקורת והמלצות, הסטוריה, הרב עובדיה, עיירות הפיתוח, תובנות, מחשבות והגיגים,