בקיצור: מה שממשלה כושלת יכולה לגרום $$$ [4892]
אל רשימת התגיות המסודרת ( <- קליק על)
אל רשימת ההרצאות שלי ביוטיוב ( <- קליק על)
אל רשימת הפוסטים המסודרת בבלוג שלי ( <- קליק על)
אל רשימת הנושאים שלי ( <- קליק על)
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.
ונצואלה היא דוגמה מחרידה לאן שהנהגה כושלת יכולה להביא את המדינה, את האוכלוסיה שחיה באותה ארץ. זהו האסון ההומניטרי הגדול בעולם, אסון שניגרם ע"י מדיניות כושלת, ולא ע"י מלחמה, מלחמת אזרחים, או אסון טבע.
ונצואלה היתה המדינה העשירה ביותר בדרום אמריקה. יש לה אוצרות נפט מן הגדולים בעולם. היום זו המדינה הענייה ביותר בדרום אמריקה, וגם אחת הענייות ביותר בעולם כולו. רוב אזרחיה רעבים, פשוטו כמשמעו. לרובם אין עבודה, אין הכנסות ואין ממה להתקיים. האינפלציה היא 10,000,000% בשנה, כלומר למטבע המקומי, לבוליבר, אין ערך. הפעילות הכלכלית והמסחרית המועטה מתנהלת בדולרים, או בסחר חילופין, או באיסוף מפחי האשפה. אין בנקים, אין נייר טואלט. אין תרופות. אין אספקת מים מסודרת. גם החשמל והתקשורת הסלולארית סובלות מהפסקות תכופות וארוכות. המחסור גורם לפשע, ולהתנפלות של בוזזים, שלוקחים כל מה שיש, ולכן אין מה למכור, אין בתי מלון שיתנו שירות לתיירים, ואין בתי חולים לטפל בחולים. פשוט, המערכת קרסה לחלוטין. עשרה אחוז מאזרחי ונצואלה ברחו מהמדינה, והם חיים כפליטים שנואים במדינות השכנות, שמנסות למנוע את זרם הפליטים לשיטחן. בשילטון נמצא "הנשיא" ניקולו מדורו, שהצבא תומך בו, ושוחט עשרות אלפי אזרחים שהעזו להתנגד למדורו.

הידרדרות
איך קרה שהמדינה העשירה ביותר בדרום אמריקה הפכה למדינת עוני המוני וסבל כללי? התשובה לכך היא מילה אחת: סוציאליזם. ליתר דיוק שתי מילים: סוציאליזם ופופוליזם. התהליך החל עם הוגו צ'אווס, שיצא בסיסמה של סוציאליזם והתנגדות לקולוניאליזם האמריקאי. הוא עלה לישלטון ומייד הלאים את תעשיית הנפט שהיתה בידי האמריקאים. במקביל הנהיג צ'אווס מישטר פופוליסטי, שבו חילק לתושבים את פירות הנפט שהולאם. התוצאה היתה שהכלכלה נעצרה. רוב האנשים חיו על התמיכה הממשלתית הנדיבה ולא עבדו. המפעלים נעצרו והייצור ירד.
בהתחלה כולם היו מבסוטים. כולם חיו מהכנסות הנפט וכולם חיו טוב. אבל מצב כזה לא יכול להימשך לעולמים. יום אחד ירדו מחירי הנפט, ירידה משמעותית, ולממשלה לא היה איך לממן את התמיכות לכל האוכלוסיה. בינתיים צ'אווס, שהאמין באמת בדרכו, מת ובמקומו עלה ניקולה מאדורו, רודן אכזרי, ששולח את צבאו להילחם בעמו ולהרוג באזרחיו. צ'אווס, וגם מאדורו, התחברו לרוסיה של פוטין ולאיראן של חמינאי – נגד ארה"ב ונגד ישראל. בתגובה הטילה עליה ארה"ב עיצומים, בעיקר פגיעה ביצוא הנפט של ונצואלה, שהוא המקור היחידי לפרנסת המדינה. רוסיה ואיראן מנסות לעזור למאדורו למכור את הנפט שלו, אבל זה לא ממש פותר את הבעייה. אז אין הכנסות רציניות מהנפט, אין מפעלים, אין כלכלה – התוצאה הבלתי-נמנעת היא היפר-אינפלציה, אבטלה גדולה מאוד ורעב כללי. ארה"ב ניסתה לשלוח סיוע במשאיות מזון דרך המדינות השכנות, אך חייליו של מאדורו, באכזריותם, מנעו את כניסת הסיוע לוונצואלה, והאזרחים נשארו רעבים.
מסקנות
לעיתים, ממשלה לא דמוקרטית שמבטיחה לדאוג לטובת האזרחים, לעיתים היא פועלת באופן שגורם סבל לרוב האזרחים. ונצואלה היא דוגמה קיצונית לתופעה כזאת, אבל ברחבי העולם קיימות מדינות רבות, שיש בהן שליט מוחלט, שהמצב הכללי בהן הוא גרוע, ולשליט לא איכפת. זה לא שהדמוקרטיה היא מישטר טוב, אלא שמישטר שאינו דמוקרטי, שליט שאינו תלוי בבחירת האזרחים – אינו דואג לאזרחים, וכולם סובלים.
מסקנה שנייה, לעיתים כאשר לכולם טוב, וכולם מבסוטים, אולי מעבר לדלת מחכה המכה, המפלה שהשליט לא חזה אותה, ולא הקשיב למי שהזהיר אותו.
מסקנה שלישית, אם מישהו מבטיח לכם להקים מישטר שבו יהיה טוב לכולם – תבדקו היטב. כמעט תמיד הסוף הוא רע, הסוף הוא מישטר שעושה רע להרבה מאוד אזרחים טובים.
המלצה
אם לא קראתם עדיין, או שאינכם זוכרים את מה שקראתם מזמן, אני ממליץ בפניכם לשוב ולקרוא את ז'אק ברל בכתובת:
מאמר ש-411 איש כבר קראו אותו.
האם אני צודק? אל תסכימו אתי.
מה אתם חושבים? מה אתם מרגישים?
יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
המונה היומי: עד היום היו 993,420 כניסות לבלוג שלי, וזאת מאז שהתחלתי ב-22.2.2006
תגובות
אם בהמשך הקטע (הפוסט) הזה יש תגובות, קיראו גם אותן. כשאנשים מתווכחים אתי, עולות נקודות חשובות, שלא נכנסו למסמך המקורי שכתבתי.
אם הדברים שכתבתי פה מעוררים אצלכם מחשבות, והרי לשם כך אני כותב אותם, אנא, הגיבו לדברי בבלוג עצמו, ע"י קליק על "הוספת תגובה", כדי שאדע שקראתם וחשבתם עליהם.
אם התגובות שלכם מתייחסות לנקודה מסוימת במה שכתבתי, סמנו אותה בשדה "נושא" ע"י מספר בסוגריים מרובעים כפולים, לדוגמה [[1]], ואני אכניס את המספר הזה בתוך הטקסט שלי.
כיתבו תגובות. אל תהססו. אין צורך להיות בלוגר רשום. אין חובה לתת כתובת דוא"ל. כל אחד יכול לכתוב את שמו – ולהגיב (עד 500 מילים).
אם האותיות קטנות וקשה לכם לקרוא – לחצו על מקש ה-CTRL ביחד עם מקש התו "+" (פלוס), ואז האותיות יוגדלו.
קבלת הודעות על כל מאמר בפוסט הזה
אם ברצונכם לקבל בדוא"ל הודעה על כל פוסט יחדש שמופיע בבלוג הזה (מדי יום) – שילחו אלי מסר בדוא"ל, עם הכותרת "שלח לי את ההודעות על כל פרסום בבלוג שלך", לכתובת:
תגיות
את רשימת התגיות מסודרת לפי מספר הפוסטים תוכל לראות אם תרדו למטה.
את רשימת התגיות מסודרת לפי סדר אלפאבתי, ניתן כאמור לראות בכתובת:
חיפוש מאמר, או נושא, בשדה "חפש בבלוג הזה", בפינה הימנית העליונה של החלון הזה.
את רשימת הנושאים בבלוג שלי וגם את הוראות השימוש, ניתן לראות בכתובת:
תגיות: כלכלה, אקטואליה, ונצואלה, סוציאליזם, פופוליזם, ארה"ב, דמוקרטיה, לפעמים זה כל כך נכון, ציטטות, תובנות, מחשבות והגיגים,