בקיצור: מה גרם למצב החמור של בתי החולים? $$$ [4694]
אל רשימת התגיות המסודרת ( <- קליק על)
אל רשימת הפוסטים המסודרת בבלוג שלי ( <- קליק על)
אל רשימת הנושאים שלי ( <- קליק על)
זה הסיפור להיום. אם זה מוצא חן בעיניכם, תבואו גם מחר. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, יחכה לכם סיפור חדש.
בשנת 1883 הקים ביסמרק בגרמניה את קופות החולים הראשונות בעולם. הוא הבין שפועלים חולים זאת תופעה שפוגעת בכלכלה, ולכן צריך לדאוג לבריאותם של העובדים, והמעסיק צריך להשתתף בזה. מה שהבין ביסמרק לפני 136 שנה לא מבינים היום קברניטי מדינת ישראל. המצב של מערכת הבריאות הוא, כידוע לכם בוודאי, על הפנים: התורים לרוב הרופאים המקצועיים מתמשכים לחודשים רבים. כל קופות החולים בגרעונות קשים. 105 המחלקות הפנימיות בבתי החולים בישראל מוצפות חולים, עשרות אחוזים מעל התפוסה המותרת. החולים שוכבים בפרוזדורים, בחדרי האוכל, במחסנים ובכל מקום אפשרי. הרופאים והאחיות מתרוצצים מחולה לחולה ונופלים מהרגליים. מי שאין לו בן משפחה שיטפל בו, שוכב מוזנח ללא טיפול. פצעי לחץ. צפיפות, חוסר פרטיות, לחץ, קללות. זיהום וחולים שנדבקים בבית החולים. חולים שוכבים בחדרי המיון שעות ארוכות ואינם מועברים למחלקות. רופאים מומחים עוזבים את בתי החולים. בתי החולים נמצאים כולם בגרעונות כבדים. כל קופות החולים בגרעונות קשים. מספר המיטות בבתי חולים פר אלף איש הוא מחצית מהממוצע במדינות המפותחות (OECD), ובפריפריה - אפילו רבע מזה. אנשים עניים מוותרים על תרופות שהם נזקקים להן, כי אין להם כסף.
משרד האוצר
מערכת הבריאות סובלת ממחסור חמור, מחסור ברופאים, מחסור באחייות, מחסור במיטות בבתי החולים, מחסור בתקנים. הסיבה העיקרית למחסור הזה הוא משרד האוצר, שאינו מקציב תקציב מספיק לכל הצרכים. את מספר הרופאים ניתן היה להגדיל, אבל משרד האוצר אינו מוכן לתת לכך כסף. כאשר התחלואה גבוהה, ניתן לשכור קומות בבתי מלון, להעביר אליהם את החולים שאינם במצב קשה, ולטפל שם בחולים, עם צוות קטן של רופאים ואחיות – אבל משרד האוצר אינו מוכן לממן את הסידור הזה. אשר לאחיות, פה הבעיה אינה רק במשרד האוצר אלא בכך שהסתדרות האחיות סילקה את האחיות המעשיות מבתי החולים – וכעת אין מספיק אחיות לטפל בחולים.
אין מס מקביל
בשנת 1995, כאשר בא חיים רמון עם ההצעה לעבור לביטוח בריאות לאומי, היו לי חששות (ר' בהמשך). אומנם בהצעה היו מספר יתרונות ברורים, אבל המחשבה שאנו מוסרים את בריאותנו בידי הממשלה, בידי הביורוקרטיה הממשלתית, בידי "נערי האוצר", ואלה אמונים על טובת התקציב, על הקטנת החוב הלאומי – ולא על טובת האזרחים. ואכן, בשנת 1996, כאשר עלה בנימין נתניהו לראשות הממשלה, הוא ביטל את המס המקביל, ששילמו המעסיקים. אבל נתניהו לא טרח לכסות את החלק החסר בתקציב קופות החולים. מהרגע הראשון יצאה מערכת הבריאות עם גירעון, גירעון שהאוצר נידרש לכסות אותו בסוף כל שנה.
פוליטיקה
ראוי להתייחס גם להיבט הפוליטי של הסיפור. הרעים הראשונים פה הם "נערי האוצר", בכירי משרד האוצר, אבל מעליהם יש שר אוצר, הלוא הוא משה כחלון. כחלון חוזר ואומר שהוא "חברתי". אבל אם הוא רואה את כל הכתבות בטלביזיה, והוא קורא את המכתב של כל מנהלי המחלקות הפנימיות בישראל, ולא מונע את המצב הקשה הזה – אז כנראה הוא לא כל כך "חברתי".
אבל שר האוצר אינו היחיד שאמור לטפל בבעיית מערכת הבריאות הלקויה. האיש שאמון על הבריאות שלנו - הוא שר הבריאות, כלומר (סגן) שר הבריאות יעקב ליצמן. אומנם שר הבריאות תלוי בתקציב שמשרד האוצר מקצה לו, אבל ליצמן איננו שושנה ארבלי אלמוזנינו. הוא יכול לאיים שאם לא יתנו לו תקציב מספיק - הוא יתפטר ויפיל את הממשלה. אבל ליצמן מפעיל את כוח האיום שלו רק על מטרות שנראות לו חשובות באמת (אתם יודעים איזה), ובריאות הציבור, וסבל הציבור – זה לא סיבה להפיל ממשלה כזאת טובה, שנותנת.
לבנימין נתניהו יש חלק חשוב באשמה. נתניהו של 1996 הוא שגרם לבעיה. נתניהו של 2018 שומע על מצוקת החולים בבתי החולים ועל התורים בקופות החולים – וזה לא מזיז לו. הוא יודע שהוא יכול להמשיך לדבר על איראן, ועל כך שהמשטרה רודפת אותו, ולהפנט את קהל הבוחרים - ואין שום סיבה לטפל בצרות של ציבור הבוחרים.
הבעיה נעשית קשה יותר
המצוקה הולכת וגדלה כל הזמן. האוכלוסיה במדינת ישראל גדלה - אבל מערכת הבריאות איננה מקבלת תקציבים בהתאם. מספר המיטות בבתי החולים ומספר התקנים אינם גדלים בהתאם. הרפואה נעשית יקרה יותר בכל שנה, כי מתווספים טיפולים חדשים, מכשירים חדשים ותרופות חדשות, כולם יקרים מאוד - והתקציב אינו גדל בהתאם. האוכלוסיה בישראל הולכת ומזדקנת, כלומר אחוז הזקנים הולך וגדל, ואלה צורכים שירותי בריאות בכמות גדולה בהרבה, אבל המערכת אינה גדלה בהתאם. יתר על כן, חלק מהבעיה במחלקות הפנימיות נובע מהצטברות של זקנים חולים, שאין בתי אבות סיעודיים לטפל בהם, ולכן הם תקועים במחלקות הפנימיות וסותמים אותם. הם תקועים שם, כי משרד הבריאות "דואג" למערכת הסיעודית, מצד אחד הוא מעלה את דרישות הסף וסוגר מוסדות שאינם יכולים (כספית) לעמוד בדרישות הללו, ומצד שני הוא משלם למוסד תשלום נמוך, פחות מההוצאות על כל מטופל. כך הצליח משרד הבריאות "לחסל" 800 מיטות סיעודיות בשנתיים האחרונות. יש להניח כי 800 הקשישים הסיעודיים שהיו יכולים להיות מאושפזים במוסדות שנסגרו - הם שתוקעים את המחלקות הפנימיות וגורמים לצפיפות הבלתי-סבירה בהם.
אגב, מישהו זוכר את ההבטחה של ליצמן להעביר את סיעוד הקשישים לנושא לאומי, על תקציב המדינה, ולשחרר את כל המשפחות הנאנקות תחת נטל התשלום לבתי האבות מן התשלום הנורא?
למה לא איכפת להם?
אני חוזר אל השאלה ששאלתי בתחילת המאמר הזה: למה מה שהבין ביסמרק לפני 136 שנה - לא מבינים היום קברניטי מדינת ישראל? התשובה היא: הבריאות של האזרחים כבר איננה חשובה לאנשים הקובעים – העשירים, האלפיון העליון, שמושכים את החוטים של הפוליטיקאים. מצידם שהאזרחים יהיו חולים ויסבלו – הם את הבריאות שלהם יקבלו בבתי החולים הפרטיים, בארץ ובחו"ל. גם הפוליטיקאים אינם נזקקים למערכת הבחירות הציבורית. גם להם יש סידור מיוחד, פטור מהצפיפות בבתי החולים.
עוד
אם אינכם זוכרים את מה שכתבתי מזמן, אני מציע לכם לשוב ולקרוא את 13% מאזרחי ישראל אינם מקבלים את התרופות שלהן הם זקוקים בכתובת:
האם אני צודק? אל תסכימו אתי.
מה אתם חושבים? מה אתם מרגישים?
יוסף רגב
-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-=-~-
המונה היומי: עד היום היו 908,288 כניסות לבלוג שלי, וזאת מאז שהתחלתי ב-22.2.2006
תגובות
אם בהמשך הקטע (הפוסט) הזה יש תגובות, קיראו גם אותן. כשאנשים מתווכחים אתי, עולות נקודות חשובות, שלא נכנסו למסמך המקורי שכתבתי.
אם הדברים שכתבתי פה מעוררים אצלכם מחשבות, והרי לשם כך אני כותב אותם, אנא, הגיבו לדברי בבלוג עצמו, ע"י קליק על "הוספת תגובה", כדי שאדע שקראתם וחשבתם עליהם.
אם התגובות שלכם מתייחסות לנקודה מסוימת במה שכתבתי, סמנו אותה בשדה "נושא" ע"י מספר בסוגריים מרובעים כפולים, לדוגמה [[1]], ואני אכניס את המספר הזה בתוך הטקסט שלי.
כיתבו תגובות. אל תהססו. אין צורך להיות בלוגר רשום. אין חובה לתת כתובת דוא"ל. כל אחד יכול לכתוב את שמו – ולהגיב (עד 500 מילים).
אם האותיות קטנות וקשה לכם לקרוא – לחצו על מקש ה-CTRL ביחד עם מקש התו "+" (פלוס), ואז האותיות יוגדלו.
תגיות
את רשימת התגיות מסודרת לפי מספר הפוסטים תוכל לראות אם תרדו למטה.
את רשימת התגיות מסודרת לפי סדר אלפאבתי, ניתן כאמור לראות בכתובת:
חיפוש מאמר, או נושא, בשדה "חפש בבלוג הזה", בפינה הימנית העליונה של החלון הזה.
את רשימת הנושאים בבלוג שלי וגם את הוראות השימוש, ניתן לראות בכתובת:
תגיות: אקטואליה, פוליטיקה, בריאות, רפואה, האלפיון העליון, כחלון, נערי האוצר, ביבי, ביסמרק, קופות חולים, בתי חולים, בתי אבות, רופאים, אחיות, חרדים, חיים רמון, שושנה ארבלי אלמוזנינו, תובנות, מחשבות והגיגים,