קיבלתי צו להכנסת הכלב להסגר – מה לעשות?
נכון לעכשיו, הצעת החוק המאפשרת הסגר חלופי לכלב בהשגחת וטרינר עדיין לא קיבלה תוקף של חוק. עד שהחוק יאושר כדאי להביא לידיעת בעלי הכלבים את הדברים הבאים.
דבר ראשון, חשוב לדעת:
יש להכניס את הכלב להסגר לתקופה של 10 ימים מיום הנשיכה - ולא מיום הכניסה להסגר.
עובדה זו מסתמכת על כמה תקדימים משפטיים:
1. בש"א 4419/06 בית משפט השלום בחדרה - עו"ד אביב איילון נגד הוטרינר העירוני בחדרה.
2. בש"א 1084/08 1110/08 בית משפט השלום ראשון-לציון, ליבוביץ אילנה נגד מנהל השרותים הוטרינריים - חולון
(נתנוים אלה נלקחו מתוך אתר "תנו לחיות לחיות").
אם קיבלת צו להסגרת כלבך לתחנת הסגר – ואתה רוצה למנוע ממנו את העינוי הכרוך בכך, או חושש שהוא לא ישרוד את תנאי ההסגר הקשים ועלול למות (בעיקר כשמדובר בכלב מבוגר, או בכלב חולני שנזקק למזון רפואי מיוחד, או למתן תרופות באופן קבוע), פתוחות בפניך כמה דרכי פעולה:
א. בקש להיפגש בדחיפות עם הוטרינר העירוני, הסבר לו כי כלבך עלול למות בהסגר, הסבר לו מדוע – ובקש הסגר חלופי בתנאי בית בהשגחת וטרינר מטעמך ועל חשבונך.
ב. פנה לעורך דין המתמחה בזכויות בעלי חיים על מנת שיפעל בעניין. ברשת יש כמה עורכי-דין כאלה. השניים הבולטים מהם – נכון למועד כתיבת הדברים הינם:
עו"ד אביב איילון
http://www.aviveilon.law/
עו"ד סיוון זבולון-נווה
http://www.dogbites.co.il/services/
סביר להניח כי הפעולה הדחופה הראשונה בה ינקוט עורך-הדין (לאחר שיקיים שיחה עם הוטרינר העירוני בנסיון לשכנעו לקבוע חלופה בדמות הסגר ביתי בפיקוח וטרינרי, או כל חלופה סבירה אחרת) היא הגשת בקשה בהולה לבית המשפט להוצאת צו מניעה להסגר הכלב.
בכל מקרה, דע לך כי עורך הדין אינו עובד בחינם – וכי התשלום עבור שירותיו כרוך בהוצאה שיכולה להגיע לכמה אלפי שקלים. מצד שני, אם חיי כלבך יקרים לך – עשה לעצמך את השיקול: האם שווה לי לשלם את הסכום ובלבד שאחסוך מכלבי האהוב את העינוי הנורא שבהסגר, ואת סכנת החיים הצפויה לו שם?
ג. הגש בעצמך לבית המשפט בקשה לצו מניעה נגד הסגרת הכלב.
אינך חייב להיות עורך-דין כדי להגיש בקשה כזאת. יש ברשת מספר דוגמאות של בקשות לצו מניעה – למד אותה היטב, עדכן את הפרטים כך שיתאימו למקרה הספציפי שלך, ולכלב הספציפי שלך, והגש את הבקשה לבית המשפט (שזה, דרך-אגב, גם מה שעושים עורכי דין: הם לא ממציאים את הגלגל מחדש). לצורך הגשת הבקשה תצטרך לחתום על תצהיר בפני עורך-דין (יש בכל בית משפט עו"ד שתפקידו לעשות זאת, תמורת סכום שנע כיון בסביבות ה- 50 ש"ח) וכן לשלם במזכירות בית המשפט אגרה – שמחירה עומד כיום על כ- 650 ש"ח. (כל המחירים נכונים ליום כתיבת הדברים)
ד. אי-הסגרת הכלב.
במקרה שהחלטת לא להסגיר את הכלב, דע לך כי אתה עובר על תקנה 2 לתקנות הכלבת (החזקת כלבים, חתולים וקופים במאורות בידוד), תשי"ט-1959: "(א) חיה שנשכה אדם או בעל חיים, חייב בעלה להביאה למאורת הבידוד הקרובה תוך 24 שעות ממועד הנשיכה."
מדובר בעבירה מינהלית – כלומר עבירה שהעונש בגינה הוא כספי, ולא חלילה מאסר בפועל.
הקנס כיום על העבירה הזאת עומד על 2000 ש"ח.
האם שווה לך לשלם קנס בגובה 2000 ש"ח על-מנת לחסוך מכלבך את העינוי הכרוך בשהייה בהסגר או את סכנת החיים העלולה לרחף מעל ראשו כתוצאה מהסכנות הרבות הטמונות בהסגר (למשל הידבקות במחלה מסוכנת, או מוות כתוצאה מאי-קבלת מזון רפואי, או טיפול רפואי אחר, או אי-נטילת כדורים שנרשמו לו ע"י הוטרינר) ? – הדבר נתון לשיקולך.
אם בחרת שלא להסגיר את כלבך – חשוב שתדע: תוקפו של צו ההסגר הוא למשך 10 ימים מיום הנשיכה. מנסיוני האישי אני יכולה להעיד כי כאשר קיבלתי צו הסגר לכלבי האהוב, ולא עזרה פנייתי לוטרינר העירוני בבקשה שיסתפק בהסגר ביתי חלופי בהשגחת וטרינר בנימוק שמדובר בכלב מבוגר וחולני שעלול למות בהסגר, נאלצתי להרחיקו מהבית למשך התקופה הזאת (10 ימים) וזאת כדי למנוע את תפיסתו ע"י פקחי העירייה. על-פי החוק הפקחים רשאים להיכנס אל חצר הבית גם ללא הודעה מראש, וללא צו-חיפוש, ומבלי לבקש רשות לכך – ופשוט לקחת את הכלב. וכבר היו מקרים בעבר, למרבה הצער, בהם הכלב מת במהלך תפיסה כזאת, שכן היא נעשית ע"י כריכת חבל לצווארו -= דבר העלול לגרום לחנק.
בסופו של דבר כלבי האהוב לא נכנס להסגר, לא התענה מאחורי סורגים ולא עמד בסכנת מוות – אלא חזר בריא ושלם הביתה אחרי 10 ימים של הרחקה למקום בו טופל באהבה ובמסירות. כעבור כמה ימים קיבלתי הודעת קנס מינהלי בסך 2000 ש"ח בגין העבירה החמורה שביצעתי.
האם היה "שווה" לי לעבור על החוק ולשלם 2000 ש"ח על-מנת להציל את חייו של כלבי האהוב? תנחשו בעצמכם.
הכותבת אינה עורכת דין, והדברים הכתובים כאן אינם בגדר ייעוץ משפטי – אלא נכתבים על סמך נסיון אישי.
כלנית
14/02/2018