איך לגדל ילדים להצלחה בעולם דיגיטלי
"למדו את ילדיכם לראות את עצמם כצמתים של חיבור, שדרכם חולף הידע אל מקומות וזמנים לחדשים."
מחבר הספר מנפץ דעות קדומות לגבי תקשורת, טכנולוגיה ומסכים בפרט.
כיף לקרוא אותו מצדד במסכים ובילדי הטכנולוגיה החדשה. הנימוקים וההסברים שהוא מעלה קלים לעיכול. בדרכו המיוחדת הוא מפרגן לטכנולוגיה שמעתירה על ילדינו זמן מסך ממושך. כללי המשחק השתנו הוא טוען ובצדק אני השתכנעתי בקלות כי אולי גם אני שייכת לאותם ילדים/מבוגרים הששים על כל הטכנולוגיה הממכרת, שקשורים לפלאפונים שלהם קשר הדוק וחם, שמאמצים אל חיקם אפליקציות חדשות ומודעים לרשתות החברתיות ולכל הטוב שהן מביאות איתן.
טבעי הוא שמבוגרים יביעו חשש מכך שהטכנולוגיה גורמת לנזקים נוירולוגים, הורסת את הראייה, ויוצרת מגפת השמנה בקרב ילדים מכורים. לצד הפחד שילדים יאבדו את הדמיון ואת היכולת לחשוב בעצמם אולם הנחרצות שבה מפריך כותב הספר 'ילדות חדשה' את כל החששות הללו כשהוא אומר לא! חד משמעי לכל דאגה כזאת בקרב ההורים והמבוגרים. הילדות החדשה פשוט מגדירה את עצמה מחדש ומתאימה את עצמה להקשרים חדשים אין צורך לדאוג לילדים הוא אומר ומתכוון בראש ובראשונה לילדיו הפרטיים.
הילדים של היום מכינים את עצמם בכל יום, לחיים בעולם שונה מאוד מזה שהיה קיים, דרך המחשבים הניידים שלהם והפלאפונים החכמים. משחקי המחשב משופעים במשחקי דמיון המכשירים אותם לתפקידי ניהול והתמקצעות בחיים. משחקי המחשב על כל הצלילים שבהם, הדמויות, והתהליכים שבהם הם אלו המעצבים את הדרך שילדינו יחיו בעולם מקושר. מאז ומתמיד שיחקו ילדים בכל מקום בעולם במשחקים כגון: המלך אמר, טלפון שבור, קפיצה בחבל גולות וכדומה. המשחקים הדיגיטלים פועלים באותו אופן וגורמים לילדים לתקשר ולרכוש מיומנויות האחד עם השני.
"משחק ילדי הוא ההתחלה של השתתפות אזרחית בחברה. וכמו התרבות, גם הוא משתנה עם הזמן ומתאים את עצמו למציאות הכלכלית והטכנולוגית."
חלק ניכר מחיי הילדים היום בעידן הנוכחי מתרחש באמצעות הטכנולוגיה המקוונת. עולם שלם של אימיילים, הודעות כתובות שיחות וידאו ועוד שימלאו את עולמם בשונה ממה שהיה נהוג קודם. הילדים שיהפכו למבוגרים יאמצו את הקודים הללו באמצעות משחק קודם כל. משחק שיכשיר אותם להתנהל בעולם מהיר מלא במסכים.
שפירו מצדד בתרבות המסכים והוא מסביר מדוע: משחקי מחשב הם ממש כמו עבודה לילדים, הם מספקים רכישת כישורים, המשפרים את העצמי ומלמדים אסטרטגיות ממש כמו בעבודה. מרחבי הרשתות החברתיות כגון פייסבוק, אינסטגראם, סנאפצ'ט, וטוויטר הם כר פעילות נרחב עבור המתבגרים המעניק להם את תהליך חיפוש העצמי באופן מושלם.
"הפסיקו לזלזל בתוכן דיגיטלי, כאילו היה פחות חשוב ומשמעותי מתוכן המודפס על נייר. עד שלא נשלב את מדעי הרוח הדיגיטליים בתוכנית הלימוד של בתי הספר שלנו, ילדינו לא יהיו מסוגלים לנהל חיים מספקים בעולם המקושר."
"ג'ורדן שפירו מספק לנו תשובה מעמיקה ומנומקת לשאלה הזאת. הוא מסתמך על מחקר פורץ דרך בכלכלה, בפסיכולוגיה, בפילוסופיה ובחינוך, ומראה לנו כיצד הטכנולוגיה מתווה את דרכה של האנושות לעבר עתיד בהיר שבו יוכלו ילדינו ליצור מודלים חדשים וטובים יותר של אזרחות גלובלית, קשרים בין אישיים וחיי קהילה."
ספר קריא בהיר וקולח מתאים מאוד לרוח התקופה מצדד מאוד בתרבות המסך וגם מנמק מדוע. מתאים לכל המבוגרים שחוששים ולו במעט מהטכנולוגיה המהירה שכבר פה!
מאנגלית: כפיר לוי. הוצאת "דני ספרים", 352 עמודים 2019