ישנן שתי משניות סמוכות בפרקי אבות המביאות מדבריו של ר' יהודה בן תימא.
פרק ה משנה כ'
יהודה בן תימא אומר: הוי עז כנמר, וקל כנשר, רץ כצבי וגיבור כארי, לעשות רצון אביך שבשמים.
פרק ה משנה כב'
בן חמש שנים למקרא; בן עשר למשנה; בן שלוש עשרה למצוות; בן חמש עשרה לתלמוד; בן שמונה עשרה לחופה; בן עשרים לרדוף; בן שלושים לכוח; בן ארבעים לבינה; בן חמישים לעצה; בן שישים לזקנה; בן שבעים לשיבה; בן שמונים לגבורה; בן תשעים לשוח; בן מאה כאלו מת ועבר ובטל מן העולם.
משנה כ'
משנה כ' מלמדת אותנו שעלינו לסגל לעצמנו תכונות של חיות ועופות ( כשרות וטמאות כאחד ) לכל בעל חי יש תכונה משלו ורבי יהודה בוחר ארבע תכונות שבעזרתן ניתן לעשות רצון אביך שבשמים , את עבודת ה' . במקום אחר אנו פוגשים התייחסות רחבה יותר להתבוננות בטבע ולימוד תכונות מבעלי חיים.
אמר רבי יוחנן: אילמלא לא ניתנה תורה היינו למידין צניעות מחתול, וגזל מנמלה, ועריות מיונה, דרך ארץ מתרנגול שמפייס ואחר כך בועל. ( עירובין דף קעמוד ב )
אמר רבי יוחנן: אם לא הייתה ניתנת התורה מהיכן היינו לומדים מידות טובות?
צניעות היינו לומדים מחתול - שעושה צרכיו בסתר ומכסהאותם.
גזל מנמלה - שלא גוזלת מחברתה את מה שהכינה לעצמה.
עריות מיונה - שלא מחליפה בן זוג אלא נשארת נאמנה לבן זוגה.
יחסי אישות מתרנגול - שמתפייס עם בתהזוג שלו ואחר כך בועל ולא כופה את עצמו עליה.
מכיוון שאנו נמצאים במסיבה לכבוד ______ שהגיע לגיל שלושים נתמקד בתכונת הגיל הזה או ליתר דיוק העשור הזה - בן שלושים לכח
דומה שתכונות בעלי החיים במשנה כ' מתחלקות לשני זוגות
קל כנשר ורץ כצבי – תכונות של מהירות וזריזות
עז כנמר וגיבור כארי – תכונות של כח ואומץ
תכונות המהירות והזריזות באות לידי ביטוי כשאדם צעיר , הוא רץ כצבי – וכפי שהמשנה אומרת בן עשרים לרדוף , הוא מרגיש שכל העולם לפניו והוא מאמין שהוא יכול לכבוש אותו , ניסיונו מועט יחסית ודווקא משום כך גם מאמין שהכול אפשרי , הוא קל כנשר - המחויבויות שלו אינן חזקות והוא יכול לקבל החלטות על שינויים בחיים בקלות יחסית הוא מאמין שהשמים הם הגבול וכולו אופטימיות לכבוש את העולם.
בהמשך הוא מתבגר ונדרש לבסס את עולמו – בן שלושים לכח = גבור כארי טורח לפרנסתו ולפרנסת הבית , דואג לחינוך בני ביתו. הוא צובר חכמת חיים וניסיון ואלה עוזרים לו לקבל החלטות טובות ונבונות . ואז כשהוא נמצא בעשור של הארבעים והחמישים הוא כבר מלא חכמה ודעת – בן ארבעים לבינה , בן חמישים לעצה . בעשורים האלה האדם כבר צבר הרבה ניסיון וחכמת חיים , הוא יכול להעניק מניסיונו ולתת עצות לאחרים
עז וגבורה מה ההבדל בינם ?
מהו עוז ?
עוז הוא הכוח/היכולת של האדם להילחם למרות שאין צפייה כזו ממנו. הוא יכול להיות חלש אבל לגלות עוז ולנצח בקרב או במאבק. אנו אומרים " ה' עוז לעמו יתן " למרות שעם ישראל נחשב לעם חלש , ה' נותן עוז לעם ישראל והוא מתגבר על פחדיו בזמן שעומדים לכלותו ובזכות תכונה זו הוא מנצח .
עיטור העוז הוא העיטור השני בחשיבותו שניתן בצה"ל. העיטור מוענק על ידי הרמטכ"ל, על "מעשה גבורה שנעשה במילוי תפקיד קרבי תוך חירוף נפש"
מהי גבורה ?
הגבורה היא בטחון עצמי של החזקים , זה מתבקש מאליו שאתה כחזק צריך לגלות את כוחך ולנצח . הגיבור צריך שיזהר שלא תיכנס בו רוח הגאווה ומתוך כך עלול לא לגלות זהירות וחכמה במעשיו ועלול להפסיד
עיטור הגבורה הוא העיטור הגבוה ביותר שניתן בצה"ל. העיטור מוענק על ידי שר הביטחון בהמלצת הרמטכ"ל, על "מעשה גבורה עילאית שנעשה בעת לחימה מול פני האויב תוך חירוף נפש".
היום אתה מתחיל עשור חדש שמתאפיין במעבר בין העוז לגבורה. אתה מפלס לך את מקומך במקום העבודה , הקמת משפחה יפה יחד עם ___ והמשפחה עוד תגדל . אתה היום בן שלושים לכח וגיבור כארי
בהצלחה בהמשך דרכך
קורא נכבד
השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או לכל הפחות תעשו "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד .