'האיש שלא שרף את קפקא' הינו רומן היסטורי מרתק העוסק בדמותו ההרואית של הסופר הצ'כי פרנץ קפקא ובחברו הטוב שעמד בצילו ושרד כנגד כל הסיכויים מקס ברוד.
הימים הם ימי שנות השישים בהם פרצה לעולם להקת הביטלס ונאסרה להשמעה פן תשחית את הדור הצעיר, טענה שהייתה מגוחכת לכל הדעות. דרך עיניו התוהות של פטר קליין שעלה לארץ עם הוריו מפראג והוא כעיתונאי מתחיל הוא מגשש את דרכו אל מקס ברוד הישיש שמסתבר שגר ממש בסמוך אליו במקביל הוא לומד על הסופר הנערץ עליו קפקא. הוריו של פטר גרו בפראג סמוך לחנות של הוריו של קפקא שהיה באותם ימים סופר עלום שם. ספריו הוחרמו על ידי קברניטי האידיאולוגיה הסטליניסטית, וקפקא עצמו הוחרם בשל יהדתו על ידי הנאצים ימ"ח.
כשעלתה המשפחה לארץ התגלתה זיקתו של הבן פטר לקפקא והוא התחיל ללמוד אותו מה שגרם לתגובה חריפה מצד אמו כשגילתה זאת. לטענתה הוא היה חולה נפש. את פטר זה מדליק יותר כקורא אובססיבי שאהב לקרוא כמעט כל דבר החל מהיסטוריה, גיאוגרפיה, ביוגרפיות הוא נמשך לספר 'המשפט' שכתב קפקא ובו מצא אפילו הומור צ'כי שבו קפקא צוחק על האבסורד של הקיום שעומד להתמוטט בכל רגע, לצד הדמויות האפלות שברא בספרו שנראות כקריקטורות מהלכות. לילה אחד בעודו קורא שוב ושוב את המשפט הוא נתקל לתדהמתו בסוף הספר שקפקא הפקיד צוואה בידי מקס ברוד ובו בקשה נחרצת לשרוף את כל כתביו. ברוד כמובן לא מילא את בקשתו של חברו הטוב. פרנץ קפקא עצמו נפטר בגיל צעיר משחפת בשנת 1924. הפתעה גדולה מאוד מצפה למחרת לפטר כשהוא מגלה שאותו מקס ברור מתגורר סמוך אליו ואפילו מכבס את בגדיו במכבסה של הוריו.
ביום בהיר אחד פטר מחליט להגיע לביקור אצל מקס ללא התראה, הוא מתקבל אצל סוכנת הבית בחשדנות גלויה. אולם מקס ברור עצמו ישיש וגיבן מקבל אותו במאור פנים ונוהג בו בפתיחות. עם כוס מיץ פטל ושטרודל תפוחים מקבל פטר מידע מקיף על פרנץ קפא ועל עולמם המיוסר של ברוד וחברו הטוב קפקא.
ברוד מספר על מחלת העקמת שסבל ממנה וחנקה את ריאותיו למרות שניבאו לו שימות בגיל צעיר אמו לא ויתרה עליו. מאחורי גבו כינו אותו גיבן מכוער וגמד. הפגישה הראשונה בין קפקא וברוד התרחשה באוניברסיטת פראג שם היה מרצה ברוד ונחשב למרצה מבוקש.קפקא היה זאב בודד ואנונימי באותה תקופה. החיבור בין השניים היה מיידי כנגד כל הסיכויים.
מקס ברוד חושף בפני פטר הנער את נשמתו. דמותו והכתיבה של קפקא השפיעו בצורה חזקה על מקס ברוד ועל כתיבתו.
סיפורו המרתק של ברוד באותם ימים משתלב עם עולמו התמים של פטר, הוא מלמד אותו דבר או שניים על העולם ומתוך חברותו האמיצה עם ידידו פרנץ קפקא הכישרוני והדיכאוני שהלך לעולמו מוקדם מדי, היה ברוד חושף בפני פטר לא רק את מחשבותיו והגיגיו אלא אפילו את הקלסרים והכתבים הרבים אותם הוא מאחסן בביתו ובתוכם כל התכתובות שלו עם קפקא.
"לאחר מותו של קפקא בגיל צעיר, סירב ברוד לקיים את הצוואה שהותיר לו חברו – לשרוף את כתביו. ברגע האחרון אף הצליח להבריח אותם מידי הנאצים, ובתחבולות מזהירות גרם לכך שקפקא האלמוני יהפוך לאחד מגדולי הסופרים של המאה העשרים, במחיר תהילתו שלו-עצמו.
פטר הצעיר מתוודע אל עצמיותו מתוך התוודעותו אל שני גיבוריו הספרותיים. הוא מנסה לתקן את העוול שחוללה ההיסטוריה למקס ברוד, ובתוך כך נרקמת עלילה מרתקת ונפתלת בין תל אביב הקטנה לפראג הקסומה, כשבין גיבורי העלילה הראשיים נשזרות דמויות ידועות-שם, כמו פרופסור אלברט איינשטיין, המשוררים והסופרים ריינר רילקה, פרנץ ורפל, סטפן צווייג, תומס מאן, הרמן הסה, הוגו ברגמן, וגם יוצרים צ'כים, כמו הסופר לדיסלב האשק ('החייל האמיץ שווייק') והמלחין לאון ינאצ'ק."
אולם למרות ההרמוניה הנקשרת בין השניים לא מעיז פטר לחשוף את מחשבותיו לגבי טיב הקשר בין ברוד וקפקא שלדעתו היו מקוממים חד צדדיים ולוקים באי סימטריה. פטר חש רחמים כלפי הישיש הקטן שהיה נחמד אליו מאוד הוא מרגיש שהעולם עשה לו עוול.
ספר מרתק שכתוב בכישרון רב על הגיבורים והתקופה.
יצחק רובין, יליד קריית ים 1950, סופר, תסריטאי, במאי ומפיק סרטים, מבקר סרטים ומרצה בכיר באקדמיה. מספריו: 'ההיפוכונדר-גלגולה של חרדה', 'שלג בחולות', 'אהבות לא שלמות' ו'מדריך למשחק בקולנוע עם גדולי שחקני הקולנוע'.
הוצאת הקיבוץ המאוחד/ עורך הספר: דן שביט/ עיצוב העטיפה: רוחמה ש./ 304 עמודים 2019.